Adresa: 545500 Sovata, Răchitei 2., judetul Mures, Romania

Localizare

Sovata, se afla pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu (Carpații Orientali), altitudine 475-530 m, 60 km est de municipiul Târgu Mureș (reședința Județului Mureș). Se poate ajunge cu mașina pe DN13A Bălăușeri-Sovata iar cu trenul prin linia de cale ferată 307 Blaj-Târnăveni-Praid. Se învecinează la nord cu dealul Cireșelu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Bicheș de 1080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1777 m.

Istoric

  • Prima menționare a localității Sovata s-a făcut pe data de 13 septembrie 1578, în actul privilegial al principelui Cristofor Báthory acordat paznicilor exploatărilor de sare de la Sovata. În 1876 s-a primit autorizația ca apa lacurilor să fie utilizată pentru băi, iar în 1884 Sovata a fost atestată oficial ca stațiune balneară.[6]
  • Atestare documentară a orașului, cu denumirea de Sovata, este din anul 1602.
  • Exploatări de sare cunoscute din antichitate sunt și cele de la Sovata.

Statiune

Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.

Lacu Ursu

Renumele Sovatei se datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare - de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20 °C la suprafață, 30-40 °C la adâncimea de 1 m și 40-60 °C la adâncimea de 1,5 m.

Wellness

Stațiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficiență ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate) dar și pentru afectiuni degenerative, inflamatorii și reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (după operații vindecate la articulații, mușchi, oase, dupa luxații și entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulcerații, acrocianoză).

Stațiunea beneficiază de dotări multiple (pentru băi calde, în cadă sau bazin,cu apa minerală sărată prelevată din lacuri; pentru tratamente ginecologice și împachetări cu nămol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalații pentru electroterapie și hidroterapie; saune; săli de gimnastică medicală; plaje pe malul Lacului Ursu și Lacului Aluniș etc.); condițiile de cazare sunt bune (hoteluri, cum ar fi "Danubius", "Brădet", "Aluniș", "Făget", "Căprioara", beneficiind în unele cazuri de bază de tratament proprie, vile, hanuri, moteluri și cabane). Posibilitățile de recreere și de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase (un club cu sala pentru jocuri mecanice, sala de lectura, cinematograf, bazine acoperite, discoteci, popicărie, excursii la Dealul Saca și la Vârful Cireșelu etc.).

Casa este compusa: la parter o camera de zi - sufragerie, bucatarie, baie și o camera cu pat dublu, iar la etaj se afla șapte camere cu pat dublu, și fiecare are o baie (6 camere are terasa cu panorama spre statiune).

Gradina intinsa inpodobit de flori este locul programelor de recreaţie la aer liber (avem gratar, filegorie, piscina cu apa sarata, sauna), iar parcarea masinelor este asigurata in curtea inchisa. Cazarea este recomandate pentru grupuri de 15-18 persoane, pentru familii, cei care vrea sa petreaca o vacanta mai in liniste, indepartat de centrul orasului zgomotos...

Fiecare camera e mobilat cu bun gust, cu mobilier modern si cu minibar in noptiera. Toate camerele au paturi duble, baie și toaleta, TV. Oaspetii pot folosi bucataria bine utilata și camera de zi confortabila. Relaxarea și regenerare este asigurata prin serviciu de wellness: piscina cu apa sarata incalzite cu energie solara si sauna uscata. Pensiunea dispune internet WIFI gratuit. 

Cazare

  • in sezon, (1 iunie - 19 septembrie): 220RON/camera/noapta
  • in afara sezonului (20 septembrie - 31 mai): 180 RON/camera/noapta

* in pret e inclus folosirea saunei si a piscinei

Revelion, sărbători, grupuri: dupa intelegere

Mancare

Individual, folosind bucataria si gratarul pensiunii (gratis), sau intr-un restaurant in apropiere (A'la Carte).

Wellness

Pentru clientii nostri folosirea piscinei si a saunei e pe gratis. Incalzirea ciubarului 350 RON

Pagina 1 din 2

Ne gasiti in apropierea hotelului Belvedere - de la Lacul Ursu se afla numai la câțiva pasi... - 15 minute de mers pe jos.

Contactati-ne!

 

Adresa postala:

Sovata, Răchitei 2.,
judetul Mures, Romania

 

Numarul de telefon:

+40764976769

 

Adresa de e-mail:

bocskai.panzio@gmail.com

 

Retele de socializare

Free Joomla! templates by AgeThemes